Ikäpoikkeuslupa

AJOKORTTI JO 17-VUOTIAANA?


ALTA LÖYDÄT TIETOA IKÄPOIKKEUSLUVASTA JA SEN HAKEMISESTA, SEKÄ AJOKORTIN SUORITTAMISESTA.


Ajokortin voi Trafin myöntämällä poikkeusluvalla saada jo 17-vuotiaana, jos siihen on erityisiä syitä. Lupa myönnetään kokonaisharkinnan perusteella arvioiden nuoren omaa kulkemis- tai ajokorttitarvetta.


Erityisiä syitä ovat esimerkiksi työhön, työharjoitteluun, kouluun tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen pääsemistä hankaloittavat

  • pitkät etäisyydet kodin ja työ-, työharjoittelu-, opiskelu- tai harrastuspaikan välillä
  • puuttuvat joukkoliikenneyhteydet
  • harvoin kulkevista joukkoliikenneyhteyksistä johtuva vähintään tunnin kestävät kokonaismatka-ajat per suunta tai yli tunnin kestävät julkisen liikenteen odotusajat useimpina päivinä viikossa.


Lisäksi arvioinnissa voidaan ottaa huomioon:

  • ennalta arvaamattomat muutokset samassa taloudessa asuvan perheen tilanteessa (esim. vanhemman tai muun ajokortillisen perheenjäsenen sairastuminen tai kuolema)
  • samassa taloudessa asuvan perheen toimentulon turvaamiseen ja välttämättömien asioiden hoitamiseen liittyvät kulkemis- tai kuljettamistarpeet.

Ikäpoikkeuslupaa saa hakea aikaisintaan 4 kuukautta ennen 17 ikävuoden täyttymistä. Lupa myönnetään ajokorttilain mukaisesti aikaisintaan 3 kuukautta ennen ikävaatimuksen täyttymistä.


Voit hakea ajokorttiluvan B-luokalle aikaisintaan 16-vuotiaana. Jos sinulle myönnetään ikäpoikkeuslupa ja olet hankkinut ajokorttiluvan, voit mennä B-luokan teoriakokeeseen ja sen jälkeen ajokokeeseen heti 17 vuotta täytettyäsi.


Poikkeuslupaa voit hakea tällä lomakkeella. Voit täyttää lomakkeen sähköisesti ja lähettää sähköpostitse liitteenä, tai postittaa Trafille.


Lisätietoa löydät Trafin sivuilta.


Ajokortin suorittaminen 17-vuotiaana

Ajokortin suorittamisen voit aloittaa 16-vuotiaana. Voit osallistua joko B-kurssille tai opiskella opetusluvalla. Opetus suunnitellaan aina sinun aikataulujesi mukaan, jotta saat ajokortin 17-vuotiaana mikäli sinulle on myönnetty poikkeuslupa.

Henkilöautokurssit Ajokouluttajat

Opetuslupa Ikäpoikkeuslupa